Birsen Taspinar, Ilknur Cengiz, Kemal Cengiz
Diaspora Sounds
In de afgelopen zes decennia heeft de Turkse gemeenschap in België niet alleen bijgedragen als arbeiders, maar ook als kunstenaars, filmmakers, auteurs, academici en cultuurdragers.
Hun bijdragen aan de Belgische samenleving zijn waardevol, zowel economisch als sociaal-cultureel. Het is daarom tijd om de verhalen van deze mensen te belichten en te vieren – verhalen van degenen die niet alleen de geschiedenis hebben meegemaakt, maar er ook actief aan hebben bijgedragen.
Birsen Taspinar is klinisch psychologe en antropologe. Ze biedt therapie in meerdere talen en werkt als docente en onderzoekster in de gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool. Haar debuutboek, Moeders van de Stilte, onderzoekt de transformerende kracht van taal in het licht van menselijk lijden. Momenteel werkt ze aan De Pijn die vanbinnen, een boek over racisme en de manier waarop gezinnen krachtig met pijn omgaan. Het boek verschijnt in 2025 bij Epo Uitgeverij.
Ilknur Cengiz behaalde een master in Multimedia/Beeldende Kunsten (KASK Gent) en heeft een diploma in Pedagogische studies. Haar kortfilm YOLDA won de eerste prijs op het Courtisane Kortfilmfestival. Naast performance arts en fototentoonstellingen heeft ze verschillende bestuursfuncties in de culturele sector, waaronder bij FilmFest Gent. Ilknur doceert Film en Fotografie aan de Kunsthumaniora Brussel en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het kunstonderwijs, met diepe kennis van audiovisuele en podiumkunsten en inzicht in de leefwereld van jongeren.
Kemal Cengiz kwam in 1982 uit Turkije naar België. Als docent heeft hij jarenlang lesgegeven in Antwerpen en Brussel, waar hij werkte voor Foyer vzw in bi-cultureel onderwijs. Naast zijn onderwijsactiviteiten gaf hij trainingen in de Turkse taal en cultuur, verzorgde hij tolkdiensten en psychologische begeleiding. Hij organiseerde immersiereizen naar Turkije voor onderwijzend personeel en bevorderde de samenwerking tussen scholen en ouders van Turkse leerlingen.